Peppers2Peppers

Nustebau pamatęs, kad pipiras, tai vijoklinis augalas. Iš tiesų net neįsivaizdavai kaip jis auga. Pasirodo jam būtinas kitas augalas, dažniausiai medis, aplink kurį jis vyniojasi ir brandina savo pipiriukus. Kaip ir daugelis indiškų prieskonių, taip ir pipiras plačiai auginamas Keraloje. Kochi mieste net yra taip vadinama pipirų birža. Teko įkišti nosį į pipirų sandėlius, bet greitai sprukau. Pipirų dulkės aitriai kutena nosį ir verčia smarkiai čiaudyti. Kochi yra uostas iš kurio praktiškai visi indiški eksportui skirti prieskoniai iškeliauja į kitas šalis.

Ko gero teko matyti ar net virtuvėje naudojate ne tik juoduosius, bet ir baltuosius, rožinius ar žalius pipirus. Tai tas pats augalas, tik priklausomai nuo jo džiovinimo, luobelės nuėmimo ir kitų apdorojimo procesų jis įgauna kiek kitokias skonio sąvybes ir išvaizdą.

Šiose nuotraukose užfiksuoti pipirai auga prie Munnar esansančiame prieskonių sode. Ten galima susipažinti ir pamatyti kaip auga 52 prieskoniniais ar ajurvedoje naudojami augalai. Keistai jautiesi pirmą kartą gyvai augančius matydamas, bet visą savo gyvenimą naudojamus prieskonius, pvz. vanilę, kardamoną, muskatą, cinamoną ir t.t.  Čia pat jų galima ir įsigyti. Be jokių tarpininkų, tiesiai iš sodininko rankų.