Indijoje turi išlikti spontaniškas ir atviras bet kokiems plano pasikeitimams. Vienos kelionės pabaigai buvau suplanavęs nusigauti iki Gangos ištakų. Tačiau sužinojau, kad ten nuvykti nepavyks, nes dar nebuvo nutirpęs sniegas ir keliai kalnuose nepravažiuojami. Vos tik galvoje atsirado erdvės mintims kur vykti toliau, prieš akis išniro dykumų ir kupranugarių saulėlydžio fone vaizdai. Juos mačiau viename kelionių gide, bet planuodamas kelionę buvau atsisakęs minties ten nuvykti, nes tos dykumos per daug nutolę nuo tuomet mano lankomų vietų.
Bet neveltui sakoma, kad jei labai norisi, tai ir gaunasi. Užtrukęs trejetą dienų autobusuose ir traukiniuose, pakeliui aplankydamas daug gražių vietų, atsidūriau pačiame Radžastano pakraštyje prie sienos su Pakistanu. Paslaptingame dykumų miestelyje Jaiselmer, kitaip dar vadinamą Auksiniu miestu. Tačiau šį kartą ne apie jį, o apie tai ko praktiškai visi keliautojai vyskta ten. Apie žygį į dykumas kupranugariais.
Tai buvo tikra tikra palaima. Visų pirma vien dėl to, kad aplinkui kiek akis mato be žygio draugų nebuvo matyti nei vieno žmogaus. O keliaujant Indijoje tai retenybė. Privatumo sąvoka, šalyje su tokiu gyventojų skaičiumi, truputi keičiasi. Ne tiek keičiasi, kiek to privatumo tiesiog pasigendi. Keliaudamas Indijoje nuolat būni apsuptas žmonių ir jų dėmesio. Na tik kartą dykumoje ramybę buvo sudrumstusi tiesiog iš niekur atsiradusi čigonų porelė, kuri mums padainavo ir pagrojo.
Be ramybės nuo žmonių, akį džiugino nuostabios kopos. Įvairios formos, spalvos. Tačiau jos mūsų Kuršių Nerija tikrai nenusileidžia. Kelionės vedliai stebino savo kulinariais sugebėjimais ir išradingumu. Jie praktiškai pirmykštėmis priemonėmis, per mažiau nei pusvalandį paruošdavo mums kelių patiekalų pietus. Taip pat ir šviežios duonos (chapati) iškepdavo ar traškučių aliejuje paskrudindavo pasmaguriavimui. Viską pagamindavo turėdammi tik puodą ir ugni. Puodą užkaisdavo ant trijų akmenų ar ant iškastos duobutės smėlyje. Kūrendavo sausomis šakelėmis. Atrodo paprasta ir lengva. Tai matant net gėda pagalvoti kiek ir kokių rakandų prisiimame patys eidami į žygius ar važiuodami prie ežero.
Kiekvieną naktį, po saulės palydėjimo ir smagaus pasisedėjimo prie laužo, laukdavo nuostabi dovana – žvaigždėčiausias dangus pasaulyje. Nakvodavau kopose po atviru dangumi. Nuovargis mergdavo akis, o aš iš visų jėgų dar stengdavausi neužmigti ir stebėti tą nuostabų paveikslą. Tačiau pasiplaukiojimai po kopų jūras su dykumų laivais – kupranugariais – nuvargindavo kūną ir jis greitai palaimingai užmigdavo…
10 comments
Comments feed for this article
2009/05/22 at 18:50
Jurate
Aaaaa Jaiselmer, jis ir musu planuose “butinai aplankyti”! Be galo idomu buvo stebeti, kaip chapachius gamino vyrukas dykumoje — as ir namie nesugebu ju pagaminti… O ir varnys apsidziauge 🙂
Siltas ir grazus irasas, o nuotraukos – pasakiskos.
2009/05/22 at 22:01
indijatikrai
Tikra chapati kepimo meistriškumo pamoka yra šitame įraše: https://indijatikrai.wordpress.com/2009/04/01/kaip-miltai-virsta-duona/
Ir dėkui už pagyrimus 😉
2009/05/22 at 23:36
Agnė
Jau nuotrauka su ropojančiu vabalu, tai kažkas toookio….
Ir varnos gerai ten video reportaže :))))
2009/05/23 at 06:41
indijatikrai
Jo, tas vabaliukas daug kam patinka. Vienas draugas net paprašė atspausti tą nuotrauką dideliu formatu ir įsirėmino.
O tie čiapačiai, kur varna nusinešė buvo likę po pietų. O ne šviežio maisto niekas Indijoje nevalgo, tai ir atiduoda gyvūnams.
2009/05/25 at 11:06
Mantas
Super blogas! Ir dar geresnis israsas! Aciu, kad pasidalini ispudziais 😉
Turiu toki klausima/prasyma gali gal pasidalinti bendrais aprasymais ar tiesiog pavadinimais, kokius dar patiekalus jie ant lauzo gamindavo? 🙂 Vasaros sezonas beveik jau prasidejo, tai idomu, kokiu vegetarisku ir greitu patiekalu galima zygiuose pasigaminti
2009/05/25 at 12:41
indijatikrai
Mantai, smagu, kad skaitai ir patinka.
Šiame žygyje apie kurį rašiau, vedliai gamindavo viską kaip normalioje virtuvėje. Pusryčiams gaudavome vos ne ‘continental breakfast’ – paskrudintą duoną, t.y. tikrą taip vadinamą toast’ą, virtų kiaušinių, džemo ir t.t.
Galiu pasidalinti mano megstamiausiu desertu, kurį lengvai galima išsikepti paprastose žarijose. Imi banana ir įpjauni jo vidų. Per įpjovimą į vidų įdedi 2-3 gabalėlius šokolado ir suvynioji bananą į foliją. Kepti žarijose, kol bananas pasidarys minkštas. Paprastumas begalinis, skonis dangiškas 😉 Skanaus!
2009/05/26 at 11:16
Jūratė
Si deserta ir mes per zygius kepam, tik dar po maza slakeli tamsaus romo ar ko kito uzpilam ant sokolado gabaleliu pries kepant. Gardumelis! 🙂
2009/05/29 at 22:29
Pasaka apie EGZOTIKĄ ir narsią varną… « kokonas
[…] Eligijaus […]
2009/08/27 at 09:42
Rožinis, žydras ir auksinis miestai «
[…] visi čia atvyksta ne tik pasigrožėti fortu, bet ir patirti kupranugarių safarį, pamatyti didžiules smėlio kopas dykumoje ir pasigrožėti žvaigždėčiausiu dangumi […]
2009/12/10 at 11:39
Rasa
Nuotrauka su vabalu – superinė 😉